Ugrás a tartalomra
Egy brit kutatás szerint a maratonfutás négy évvel megfiatalítja az artériákat

Egy brit kutatás szerint a maratonfutás négy évvel megfiatalítja az artériákat

Egy brit kutatás szerint a maratonfutás négy évvel megfiatalítja az artériákat

Egy brit kutatás szerint a maratonokon való részvétel jelentősen csökkenti az érrendszer öregedését. Az erről szóló tanulmányt a British Heart Foundation (BHF) tette közzé a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban.

Egy, a Barts College és a University College of London kutatói által jegyzett tanulmány szerint a maratonokon való részvétel és az azokra való felkészülés javítja a kezdő futók artériáinak egészségét, és mintegy négy évvel megfiatalítja az érrendszert. A kutatás során 138, a London Marathonon induló kezdő futót teszteltek.

Hat hónap edzés után a kísérletben részt vevő futók artériái visszanyerték a rugalmasságukat, ami jelentősen csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, vérnyomásuk pedig kiegyensúlyozottabbá vált – írja a BBC online. Azoknál, akik a kísérlet előtt kevésbé voltak fittek, ezek az előnyök még komolyabb mértékben jelentkeztek. A tanulmány azt is megemlíti, hogy kisebb mértékben az aerobikórák is képesek ugyanezt a hatást kiváltani.

A kutatás vezetője, Charlotte Manisty szerint azok számára, akik nem küzdenek szív- és érrendszeri rendellenességekkel, a futás jelentősen több előnnyel jár, mint amennyi kockázatot rejt magában. A maratonra felkészülést hat hónappal a verseny előtt érdemes megkezdeni, és minden edzés előtt be kell melegíteni. Az edzés hosszát fokozatosan ajánlott növelni, és a pihenőnapok során időt kell hagyni az izmok regenerálódására.

A felnőttek számára ajánlott heti mozgás mennyisége 150 perc közepes intenzitású mozgás, például gyors ütemű séta, tenisz vagy kerékpározás vagy 75 perc erőteljes testmozgás, például futás vagy futball.
Forrás: www.hvg.hu
Kép: www.hvg.hu