Ugrás a tartalomra
Kassai Lajos lovasíjász módszerét Hungarikummá nyilvánították

Kassai Lajos lovasíjász módszerét Hungarikummá nyilvánították

Kassai Lajos: Ha van egy cél, akkor köré tudom rendezni a világot

A világhírű lovasíjász öt Guinness rekordot állított fel. Az általa kifejlesztett Kassai-módszert Hungarikummá nyilvánították.

A Váci Polgári estek keretében, a Dunakanyar Színházban tartott előadást Kassai Lajos. A világhírű lovasíjász öt Guinness rekordot állított fel. Az általa kifejlesztett Kassai-módszert Hungarikummá nyilvánították. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. Kassai Lajos Fábián Fédrával, az est házigazdájával és Rétvári Bence országgyűlési képviselővel beszélgetett.

Kassai Lajos elsőként vált hivatásos íjkészítővé Magyarországon, miután rekonstruálta honfoglaló őseink íját. Egyik jelmondata szerint fogott bele a munkába, mely szerint nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök követtek. Így modern technológiával, de ősi mintára készítette íjait. Ezután elkezdett lóhátról íjászni, és a tapasztalatok mentén kialakította egyedi módszerét, és sporttá tette a lovasíjászatot. 1994-ben rendezte meg az első versenyt, azóta pedig járja a világot, edzőtáborokat, versenyeket tart, és az általa létrehozott pályákat adja át.

Harci művészettől a Testnevelési Egyetemig

A lovasíjászat egy komplex rendszer, ami csak akkor működik tökéletesen, ha az elemei a helyükön vannak. Kassai Lajos egy történettel magyarázta el, mit jelent ez a két egyszerű szó.

– Jó néhány évvel ezelőtt Athénban jártam egy világbajnokság megnyitása alkalmából. A megnyitó csúszott, így kinéztem a gyakorló pályáról. Azt láttam, hogy népviseletbe öltözött görög lányok álldogálnak a nemzetek tábláival, de senki nem áll mögöttük. A versenyzők azt mondták, hogy nem felvonulni jöttek, őket ez nem érdekli. Ekkor láttam, hogy

a sport egy olyan léghajó, amelyből már mindent kidobáltak annak érdekében, hogy magasabbra tudjanak menni: az első ballasztanyag, ami kirepül, a kultúra, majd kirepül a morál, az erkölcs, és előkerülnek a doppingszerek.

A végén semmi más nem marad, mint maga a teljesítmény. Én viszont olyan léghajót szeretnék, amiben minden megmarad. Ez a harci művészet– meséli Kassai.

Kassai Lajos harminc éve mutat példát, másfél generációnak tudott célt és motivációt adni, képes volt megerősíteni a nemzettudatot és kitartásra ösztönözni az őt követőket. Ebben pedig a kulcs az utánam vezényszó volt az előre helyett. Próbált utat törni, irányt mutatni. Alapvető elve szerint dolgozott, vagyis ha már csinálod, akkor csináld jól. – Ha ugyanannyi időt fordítunk egy laza edzésre, mint egy keményre, ha ugyanúgy telik el az idő, miért ne csinálnánk keményen? – tette fel a költői kérdést a lovasíjász.

A már említett Kassai-módszer az egyetemi oktatás részévé vált, ugyanis a Testnevelési Egyetem bevette a képzésébe. Így, Magyarországon először, lovasíjász diplomát is lehet szerezni, ami óriási eredmény.

„Igazán csak az korának embere, aki a mában él”

Kassai Lajos hangsúlyozta, hogy jelmondatát azért nehéz megvalósítani, mert nem tudjuk pontosan, mit jelent. Idézte Kossuthot: „Aki korát megelőzi, a halála után él. Aki korától elmarad, az élve is halott. Igazán az korának embere, aki a mában él.”

Elmondta, ő a 21. században él, de van egy kontinuitás a múltjával. Nem szakad el a múlttól csak azért, mert egy modern ember, és nem fordul szembe a 21. századdal, mert fontosnak tartja a hagyományt és a múltat. Nincs semmi baja a Facebook-al vagy az okostelefonnal, hiszen ezek csak eszközök, amelyek használatában egyetlen szabály létezik: én használom az eszközt, vagy az eszköz használ engem? Véleménye szerint ezen múlik minden. – Nincs olyan dolog, ami függőséget okozna. A függőség bennünk van, mivel mi döntjük el, hogy letesszük-e az okostelefont, letesszük-e a cigarettát vagy nem. A ragaszkodással, a viszonnyal van itt a probléma– magyarázza Kassai.

Kassai Lajos pályája kezdete óta tart élő történelemórát gyerekeknek, és a legnagyobb kihívás számára, hogy érdekesebb tud-e lenni, mint a telefon. Véleménye szerint a lényeg az, hogy

képesek vagyunk-e kimozdítani a fiatalokat a mára nagyon is beszűkült komfortzónájukból. Mert a teljesítmény azon múlik, hogy milyen távol tudunk mozogni a komfortzónánktól és mennyi időt tudunk így eltölteni.

A következő generáció nincs megszólítva

Kassai kiemelte, óriási probléma a következő generációk meg nem szólítása. Ugyanis ha nem tudjuk a virtuális térbe vinni a magyar kultúrát, akkor a fiatalok nem is fognak vele találkozni. Nem kapnak történelmi, hazafias filmeket, az a fajta identitás, érdeklődés, ami az előző generációkat jellemezte, ma már nem létezik.

2016-ban Kaszás Géza A lovasíjász címmel készített filmet a lovasíjászatról.

Óriási sikert aratott: 200 000-en nézték meg a mozikban, az egyik legsikeresebb magyar filmnek mondható. Kassai szerint ennek az a vákuum az oka, ami a magyarság-érzetben felismerhető. Hogy a néző vágyik arra, hogy beülhessen a moziba, és azt mondhassa: De jó magyarnak lenni! Ezért fontos, hogy a következő generációk kapjanak a történelemből, a nemzetből, hogy érezzék, ide tartoznak.

–Ez olyan, mint a C-vitamin. Egy darabig lehet nélküle élni, de a skorbut el fog vinni minket.” – magyarázza Kassai.

A teljes Lovasíjász film ITT és ITT tekinthető meg.

Kassai Lajos megjelent könyvei:  Lovasíjászat, Levelek

Kassai Lajos_Levelek_könyv_360

A Kaposmérőn található lovasíjász központ minden hónap első szombatján nyílt napot tart, ahol a látogatók megismerhetik a Völgyet, az edzésmódszert, és teljes egészében, Kassai Lajos világát.

Forrás:  www.vasarnap.hu
Fotó: www.hungarikum.hu, www.lovasijaszat.hu
Videó: www.youtube.com,