Ugrás a tartalomra
Duplázás - Magyar szalámi, és csoki is nyert az élelmiszerek "OSCAR"-ján.

Magyar szalámi, és csoki is nyert az élelmiszerek "OSCAR"-ján.

Két magyar manufaktúra is elhozta az élelmiszerek "OSCAR" díjának minősülő háromcsillagos Great Taste Awarsd díját Londonból, a 2019-es idei versenyen.
Egy szalámi, és egy csokoládé praliné tudhatja magáénak ezt a rangos nemzetközi elismerést.
 

Nagyot nyert a magyar manufaktúra a fine dining élelmiszerek Oscarján.

A legrangosabb elismeréseket hozta el a Baranya megyei Fekeden működő családi manufaktúra az idei Great Taste Awards-ról, a fine dining élelmiszerek londoni „Oscar-díjátadójáról” csütörtökön.

Három díjat is nyert a Fekedi Stifolder Manufaktúra a londoni Great Taste Awards 2019 versenyen a szalámik kategóriájában. A legmagasabb, háromcsillagos minősítést kapta a 100 százalékban szürkemarha húsából készített Fekedi Busó Stifolderük csípős változata, illetve további kétféle, sertésből készült termékük is nyert egy-egy kétcsillagos minősítést.

Az idei 12 ezer tételes Great Taste Awards-mezőnyből mindössze 208 termék érdemelt ki háromcsillagos minősítést, s azok közül is csak négy kapott ilyen elismerést a szalámik kategóriájában. A fekedi stifolder mellett két spanyol és egy angol szalámi jutott idén a csúcsra.

A Fekeden működő manufaktúra három- és kétcsillagos londoni elismerései azt jelentik, hogy a Baranya megyei svábok majd’ 300 éves tradícióval rendelkező paprikás, füstölt szalámispecialitásait ezentúl a leghíresebb spanyol, olasz és francia szalámikkal együtt – vagyis azok előtt említik a világ fine dining gasztronómiájában.

Kohézió_Great Taste_Awards_770_1

Magyar praliné ilyen rangos díjban korábban még soha nem részesült.

A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai Oscar-díjaként számon tartott világversenyen, a GREAT TASTE AWARDS 2019-en egy magyar kézműves csokoládé manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great Taste három aranycsillagát Londonban. A díjazott bonbont előállító szigetszentmiklósi  Sweetic Csokoládé Manufaktúra ezzel az elismeréssel a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé került be.

A pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia kombinációt Zala Judit csokoládémester gyümölcsös ízvilágú, venezuelai étcsokoládéburokba álmodta meg. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült.

Kohézió_Great Taste_Awards_770_3

"Egy álmunk vált valóra ezzel a díjjal. Az elmúlt 5 évben, 3 különféle világversenyről összesen 23 díjjal tértünk haza, de soha nem sikerült még a dobogó felső fokára állni ezidáig. Nagyon büszkék vagyunk és boldogok, különösképpen azért, mert egy olyan ízkombinációval sikerült a világelsőséget elérni, ami nem csak személyes kedvencem, de vásárlóinknak is a legnagyobb favoritja. A bírák nagyra értékelték a komplex praliné minden elemét, és külön elbűvölték őket a kiegyensúlyozott ízrétegek." - mondta Zala Judit, chocolatier.

Az ítészek így jellemezték a bonbont:
"Csodaszépen díszített, fénylő üveggolyó… leheletvékony étcsokoládé burokban a piros gyümölcsök harmóniáját egy igazán tökéletes fényűző színű és állagú zselébe rejtették, melynek egy bársonyos, ibolyás lecsengése után máris ott a tökéletes minőségű, krémes, meleg, diós, fás pisztácia töltelék. Mindezt nagyon szépen kiegyensúlyozza a kiváló minőségű, tökéletesen vékony étcsokoládé burok, mely egyáltalán nem kesernyés."

Kohézió_Great Taste_Awards_770_2

A Greet Taste
A Great Taste a minőségi ételek és italok legrangosabb, legnagyobb és legelismertebb megmérettetése, mely 1994-es megalapítása óta évente ítéli oda a díjait az arra érdemeseknek. A vakkóstolásokon a szakértőkből álló zsűritagok a vizsgált termékek megjelenését, állagát, ízharmóniáját külön-külön is szigorúan vizsgálják, de persze az elsődleges követelmény a nagyszerű íz.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 772 termékmintát kóstoltak meg február-július között.

A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással” történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták.

Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

Kohézió_Great Taste_Awards_770_4

Sweetic Csokoládé Manufaktúra
"A családi vállalkozás 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy kiváló minőségű és egyedi kivitelű csokoládékat és bonbonokat készítsenek. Szigetszentmiklósi bemutató üzletünk mellett viszonteladó szaküzletekkel és partnerekkel, így rendezvényszervező és marketing ügynökségekkel is együttműködünk."

"Világviszonylatban és Magyarországon is nagyon magasra tették a lécet a csokoládékészítők, éppen ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy immáron hivatalosan is a világ csokoládékészítőinek élvonalába tartozunk. Az idei versenyre nevezett bonbonjaink mind vadonatúj kreációk, mind ízvilágukban, mind pedig megjelenésükben követik a nemzetközi trendet. Judit a mai napig is folyamatosan képzi magát és figyeli a gasztrotrendet itthon és külföldön egyaránt, hogy a lehető legjobb produktum jöjjön ki a kezei alól" - mondta Zala Viktor, ügyvezető igazgató.

 Kohézió_Great Taste_Awards_770_5

2019 igazi sikerév a SWEETIC számára
Éppen hogy csak átvették az ÉV BOLTJA 2019 díjat szigetszentmiklósi mintaboltjuk kapcsán, már indulhattak is Londonba az Academy of Chocolate Awards 2019 csokoládés világverseny díjátadójára, ahonnan 2 bronz és 1 ezüst díjjal tértek haza.

Ezt szinte azonnal követte a Great Taste Awards 2019 eredményhirdetése, ahol a világelső pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia bonbonjuk mellett, a Citrusos-karamell bonbonjukat is díjjal jutalmazták, így 25-re növelve a világversenyeket begyűjtőtt díjaik számát.

"Az elmúlt 6 év eredményei, a díjaink, nyári termékvonalunk, a kézműves jégkrém rendkívül sikeres bevezetése is mind-mind arra ösztönöznek bennünket, hogy itt az ideje nekilátnunk hosszútávú terveink megvalósításának, és végre elindulnunk a franchise útján. Legelőször Budapesten és megyeszékhelyeken szeretnénk átvevő partnerekkel szerződni" - tette hozzá Zala Viktor ügyvezető igazgató.
 

Forrás: www.sokszinuvidek.hu, www.ridikul.hu
Képek: Sweetic Csokoládé Manufaktúra, www.fekedistifolder.hu