Ugrás a tartalomra
Régi pompájában tündöklik mostantól a Millennium Háza, a régi Olof Palme Ház

Régi pompájában tündöklik mostantól a Millennium Háza, a régi Olof Palme Ház

Újjászületett 130 éves Millennium Háza 

Liget Budapest egyik legimpozánsabb épülete október 26-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az értékmentő és -teremtő munkát az Épkar Zrt. végezte el. A lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

Kohezio_Millenium_Haz_770'_1

Elkészült a régi Olof Palme Ház - mostantól a Millennium Háza - műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt - melyet megnyitását Baán László jelentett be, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a hivatalos átadón. Az átadás során részletes szakmai bejárást is rendeztek, 

Az Épkar Zrt. kivitelezésével újjáélesztett épületben (a lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el) egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

Több tucat restaurátor keze nyomán újultak meg a homlokzat díszei.
A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések - ezek ihlették a kávéház dekorációját -, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra.

Kohezio_Millenium_Haz_770'_2

Hosszú évtizedek után újra a nagyközönségé
Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy hosszú évtizedek után végre méltó állapotban és méltó funkcióval kapja vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet. Hozzátette: 2019 az átadások éve a Városligetben, idén a Liget Budapest Projektnek több eleme is elkészül.

Időutazásra invitáló kiállítással nyílik meg
Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, mely elsősorban múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne lesz. A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló digitális kiállítással nyitja meg kapuját. A tárlatot előzetes bejelentkezés után egyórás, vezetett turnusokban lehet megtekinteni.

Kohezio_Millenium_Haz_770_3

 Kohezio_Millenium_Haz_770_4

Forrás: www.magyarepitok.hu
Képek: www.magyarepitok.hu

További képek: www.magyarepitok.hu