Ugrás a tartalomra
Repülőjárat indul ősztől Marosvásárhely és Budapest között

Repülőjárat indul ősztől Marosvásárhely és Budapest között

Ősztől napi repülőjárat indul Marosvásárhelyről Budapestre

Jó hírt kaptak a Székelyföldön élők: októbertől naponta lehet repülővel utazni Marosvásárhely és Budapest között. Azoknak viszont továbbra is várniuk kell, akik a Kolozsvár és a magyar főváros között közlekedő Wizz Air járat újraindítását remélték.

Október 27-étől napi járatokat indít a Wizz Air diszkont légitársaság a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtérről Budapestre és vissza – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Péter Ferenc, a légikikötőt fenntartó Maros Megyei Tanács elnöke és Paulina Gosk, a légitársaság kommunikációs menedzsere. Mint elhangzott, már 39 lejtől lehet jegyet foglalni az őszi járatokra. A légitársaság Romániában elsőként, 2006 júliusában a marosvásárhelyi légi kikötőből indított járatokat, ezért különleges kapcsolat fűzi ehhez a reptérhez. Idén előreláthatóan 184 ezer utas fog repülni az innen indított járatokon, jövőre pedig szeretnék elérni a 264 ezer utast.

Kohézió_Mvásárhely_BP_repjárat_770_2

Paulina Gosk a hétfői sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy folyamatosan fejlesztenek, és szakembereik tanácsára új úti célokat iktatnak be, változtatnak a régieken. Ami a naponta Budapestre induló járatokat illeti, megtudtuk, hogy október 27-étől lehet majd a hét bármely napján a magyar fővárosba utazni. 
Marosvásárhelyre a Budapestről induló járat 16 órakor fog megérkezni, és 16.45-kor indul vissza. Jelenleg heti két járat üzemel a magyar főváros és Marosvásárhely között. Péter Ferenc szerint a napi oda-vissza járat fontos a két ország közötti viszony javítása érdekében is, de pozitív hatása lehet a turizmusra és az üzleti kapcsolatokra is. A Maros megyei tanács elnöke nem tartja kizártnak, hogy a járatok gyakorisága révén Maros megyébe, de az egész Székelyföldre több anyaországi turista fog eljutni, és több gazdasági konferenciát, találkozót fognak szervezni. A tanácselnök arról is beszélt, hogy a  budapesti repülőtérről 47 országba, 133 célállomásra lehet repülni, így a napi szintű összeköttetés által a székelyföldiek is egyetlen átszállással, sokkal egyszerűbben és gyorsabban juthatnak el szerte Európába és nem csak.

Péter Ferenc köszönetet mondott a magyar kormány tagjainak, amiért  közbenjártak annak érdekében, hogy naponta járatok indulhassanak Marosvásárhelyről Budapestre. Ami a jövőbeli terveket illeti, elmondta, egyeztet a környező megyék tanácselnökeivel annak érdekében, hogy 100–150 kilométeres körzetben buszokat indítsanak, megkönnyítve a reptérre jutást azoknak, akik a Marosvásárhely–Budapest járaton szeretnének repülni.

A Kolozsvári járatra még várni kell! 
Csalódniuk kellett ugyanakkor mindazoknak, akik a hétfői sajtótájékoztatótól a Budapest–Kolozsvár repülőjárat újraindítását remélték. A kincses várost a magyar fővárossal összekötő repülőjárat újraindításáról májusban David Ciceo, a kolozsvári reptér igazgatója tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. 
„Megvitattuk egy Kolozsvár és Budapest között rendszeresen közlekedő repülőjárat bevezetésének lehetőségét, ami nagy fontossággal bír mindkét város számára. Orbán Viktor támogatásáról biztosított, folytatni fogjuk a megbeszéléseket, és meggyőződésünk, hogy jövő évben sikerül elindítani egy menetrend szerinti járatot ezen az útvonalon. A budapesti repülőtér sokkal nagyobb, és úgy gondolom, hogy az új járat hasznára válik mind Budapestnek, mind Kolozsvárnak” – nyilatkozta akkor David Ciceo. 
Kolozsvár és Budapest között még a Malév állami légitársaság létezése idején lehetett rendszeresen repülni, majd a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítása idejére a WizzAir 2016-ban költöztette budapesti járatát Kolozsvárra. Tavaly júniusban azonban újból megnyílt a légikikötő, így a pesti járat ismét Marosvásárhelyen száll le.
Forrás: www.szekelyhon.ro
Képek: www.szekelyhon.ro, www.maszol.ro